Referentie voor de heer G. de Groot, docent Neuro-Balance Programma.

Sinds december 2016 volg ik de opleiding Neuro-Biofeedback samen met drie andere collega’s die werkzaam binnen de GGZ zijn.
De cursus en de training wordt gegeven door de heer G. de Groot.
De reden waarom we gekozen hebben om deze opleiding te volgen is de verwachting dat we deze methodiek en onze ervaring die we tijdens de traininglessen krijgen goed kunnen toepassen bij de behandeling van patiënten met vooral chronische klachten waar weinig evidente behandelingen voor zijn bekend. Er zijn in de laatste jaren veel publicaties die de effectiviteit bewijzen van Neuro-Biofeedback behandeling bij psychiatrisch patiënten met ADHD-klachten (aandacht/concentratie problemen en prikkelbaarheid, stoornissen in het gedrag), angst en somberheidklachten, hersenletsel patiënten, geheugenproblemen, vermoeidheidsklachten, diverse chronische lichamelijke klachten, spierpijn, stress en spanning, houdingsgerelateerde klachten, tinnitus en klachten bij hypoacousis.

Tijdens de opleiding hebben wij ons verdiept in het Neuro-Balance Programma, uitgebreid kennis gemaakt met de gebruikte methodes en de verschillende metingen, zoals EEG (Elektro-encefalogram), EMG (Elektromyografie), ECG, GSR (Galvanic Skin Respponse) en HRV (Hartslag), meten van ademhaling en lichaamstemperatuur. Het Neuro-Balance Programma gebruikt audiovisuele, Neuro- en Biofeedback technieken waarbij cliënt inzicht krijgt in zijn klachten en zelf leert zijn klachten te beïnvloeden door het volgen van het klachtentraject tijdens de training. Het is een unieke methodiek die het mogelijk maakt voor cliënt en behandelaar/trainer om samen klachten visueel te monitoren.
Deze methodiek is even goed te gebruiken voor diagnostiek bij verschillende klachten en heeft meerdere voordelen in vergelijking met traditionele behandelmethodes binnen Geneeskunde. Er zijn meerdere redenen die het gebruiken van de Neuro-Biofeedback training als diagnostiek en behandeling actueel maken.

Een van de belangrijkste redenen hiervan is dat de huidige behandelingen van psychiatrische klachten en chronisch lichamelijke klachten meestal symptomatisch zijn en zich niet richten op de kern van het probleem. Deze ziektes hebben een chronisch beloop en de traditionele bekende behandelingen binnen geneeskunde kunnen niet altijd bijdragen aan het herstel, resultaten zijn vaak tijdelijke verbetering met een kwetsbaarheid tot terugval/recidieven.
Een ander voordeel is de directe monitoring van diverse klachten, het zichtbaar maken van de klachten. Deze methodiek is effectief, niet invasief en heel cliëntvriendelijk met brede indicaties voor toepassing.  


De hoge professionalisme en brede kennis van de heer G. de Groot is zeer motiverend en maakt de opleiding inspirerend en efficiënt. Hij geeft de lessen met grote inzet en naar onze volle tevredenheid.

Ik raad absoluut aan om de opleiding Neuro-Biofeedback te integreren in de opleidingen bij diverse specialisaties binnen geneeskunde zodat professionals de voordelen van het Neuro-Balans programma kunnen inzien en gebruiken. Hierbij is mijn mening dat er sprake moet zijn van de integratie van deze methodiek in de diagnostiek en behandeling van verschillende ziektebeelden en niet gezien moet worden als een alternatieve methode van behandeling buiten geneeskunde. Ik zie zelf meerdere indicaties voor de toepassing van deze methodiek.

Met vriendelijke groet,

 

Psychiater, Behandelinhoudelijk manager afdeling Neuropsychiatrie van ggz Rivierduinen


Referentie voor  Gabrie de Groot, docent Neuro-Balance Programma.


Van januari 2016 tot juni 2016 heb ik bij Gabrie de Groot de opleiding gevolgd tot neurofeedbacktrainer. Gabrie is een zeer gedreven docent, die een uitgebreide kennis heeft van het brein en hoe dit ons dagelijks leven beïnvloedt. Ook heeft hij uitgebreide kennis van de apparatuur die nodig is voor de Neurobalance-training.
Gabrie kan door een combinatie van theorie en praktijk zeer goed uitleggen wat Neurobalance-training is, hoe het werkt en wat je er allemaal mee kan doen. Gedurende de opleiding heb ik behalve theoretische achtergrond ook geleerd met het neurobit-optima system (apparatuur) aan de slag te gaan. Ook heb ik geleerd zelf trainingsprogramma’s te ontwerpen zodat ik bij ieder cliënt een eigen trainingsprogramma kan ontwerpen.

In het laatste onderdeel van de opleiding kwam met name de verdieping aan de orde. Door middel van eigen trainingsopname leerde ik te analyseren wat ik zichtbaar maakte met mijn training en hoe ik het maximale hieruit kon halen/ hoe ik kon sturen.
Ook na mijn opleiding kon ik met diverse vragen/ casuïstiek terugvallen op zijn deskundigheid.
Binnenkort zal er een intervisiegroep starten onder leiding van hem. Dit is van belang voor het uitwisselend van ervaring en verdere verdieping.

Gabrie de Groot heeft zeer veel kennis van de neurofeedback en is een zeer enthousiaste docent.
Ik ben ervan overtuigd dat hij een goede opleider is voor iedereen die geïnteresseerd is in de HBO-opleiding Neuro-Balance Opleiding.


Met vriendelijke groet,

Huisarts te Gouda